Mieli avoinna Pietarissa

”Hieno kokemus, ehdottomasti kannatti lähteä tutustumaan Venäjään!”, sanovat Omnian merkonomiopiskelijat Mari-Liis Veskus, Reeta Marttala ja Karl Lassi yhdestä suusta. Nuoret kävivät tammikuussa viikon mittaisella matkalla tutustumassa Pietariin ja venäläiseen elämänmenoon.

Nuoret lähtivät matkaan avoimin mielin ilman ennakkokäsityksiä Venäjästä. Kukaan heistä ei ollut opiskellut venäjää tai käynyt Venäjällä ennen matkaa.
”Meillä oli matkan aikana nelisen tuntia opiskelua päivässä. Polyteknillisellä opistolla opiskelimme Venäjän historiaa ja kulttuuria sekä myyntiä, markkinointia ja matkailua”, nuoret kertovat.

Venäjän kieli tuli tutuksi jokapäiväisessä elämässä tarvittavien ilmaisujen verran, ja myös aakkosia käytiin oppitunneilla läpi. Reetan mukaan jo vähäisilläkin venäjän taidoilla pystyi tekemään vaikutuksen paikallisiin.
”Opimme esimerkiksi esittelemään itsemme lyhyesti venäjäksi.”

Pietari by night. Kuva Mari-Liis Veskus
Pietari on hyvin eurooppalainen kaupunki. Kuva: Mari-Liis Veskus

Venäjä tulee vastaan kaikkialla

Venäjän kielen taito on maassa liikkuessa tarpeen, sillä palvelua saa usein vain venäjäksi. Nuoret puhuvat englantia, mutta kolmikymppiset ja sitä vanhemmat venäläiset puhuvat lähes pelkästään venäjää.

Nuoret ovat laittaneet merkille, että venäjän kieli on yleistynyt Suomessa ja sitä kuulee usein puhuttavan. Kauppaa käydään Suomen ja Venäjän välillä, ja matkailu puolin ja toisin on vilkasta.
”Venäjä on valtava maa, jossa on paljon ihmisiä. Tulevaisuuden työelämässä tulemme aivan varmasti törmäämään venäläisiin”, Karl muistuttaa.

Venäläisistä kolmikolla on pelkästään hyvää sanottavaa.
”Kaikki tapaamamme ihmiset olivat hyvin ystävällisiä. He hymyilivät paljon, ja olivat avoimen kiinnostuneita meistä ja suomalaisista yleensä. Esimerkiksi ravintolassa englantia osaavat tarjoilijat tulivat mielellään juttelemaan.”

Nuoret kannustavat kaikkia hakeutumaan kansainvälisiin kokemuksiin. Venäjä jäi Mari-Liisin, Reetan ja Karlin mieliin kiehtovana ja mielenkiintoisena maana, johon kannattaa tutustua.

 

Pietarin metro. Kuva Mari-Liis Veskus
Metrolla liikkuminen Pietarissa vaati opettelua, mutta oli alun jälkeen nopeaa ja helppoa. Kuva: Mari-Liis Veskus

Mari-Liisin, Reetan ja Karlin upea kuvamatka Pietariin

Open-your-mind-to-Russia (pdf)

UA-46066552-1