Opintomatka Pietariin: oppia tekniikan aloille Venäjältä

Opintomatkoilta Pietarista on ammennettu tietoa, osaamista, kokemuksia ja innostusta Venäjästä. Tekniikan alojen opiskelijat ja opettajat ovat tehneet Akkuna-verkoston tuella Pietarin opintomatkoja, joilla on tutustuttu yrityksiin, oppilaitoksiin ja osallistuttu Taitaja-kilpailuihin.

Akkuna-verkoston teknisten alojen kv- ja kilpailupolkua Venäjälle kehittävän työryhmän vetäjä Tommi Mäntylä on käynyt Venäjällä useamman kerran. Keväällä 2014 tehtiin opettajien matka paikalliseen ammattikouluun ja rakentamisen ammattilaisen YIT:n toimistolle ja työmaalle. Syyskuussa 2014 matkassa oli mukana myös opiskelijoita, jotka osallistuivat Taitaja-kilpailuihin Pietarissa.

Tekniikan alojen oppilaitosten tilat ja laitteet voivat olla Pietarissa erittäin monipuolisia ja laadukkaita. Esimerkiksi Nevski Collegessa, johon tutustuttiin kevään matkalla, hitsauslaitteisto on samantasoista, kuin meilläkin.

”Putkipuolen tiloissa oli mm. Suomesta vietyjä Oraksen hanoja ja Uponorin tuotteita. Sähköpuolelta löytyi laivasähköön liittyvää laitteistoa. Tutustuimme myös rakennuspeltisepän osastoon.”

 

”Autopuolella heillä oli paljon uusia laitteita mitä he asensivat parhaillaan käyttökuntoon. Sähkön osalta tilat olivat hyvin nykyaikaiset. Heillä oli myös autonmoottorisimulaattoreita.”

Kokemusta nuorille taitajille

Turun ammattiopiston opiskelija hitsaamassa Taitaja-kilpailussa Pietarissa 2013
Turun ammattiopiston opiskelija hitsaamassa Taitaja-kilpailussa Pietarissa 2013.

Taitaja-kilpailut on järjestetty Venäjällä todella hyvin. Hitsaajan ammatti on Venäjällä arvostettu, ja esimerkiksi puikkohitsauksessa kilpailun taso on ollut viime vuosien Taitaja-kilpailussa kova. Myös tehtävät ovat kilpailussa vaativia.

Suomalaiset opiskelijat ovat osallistuneet kilpailuihin oppimismielessä – käytännössä kuitenkin vain venäläiset kilpailijat voivat sijoittua kilpailussa.

”Kilpailumatkat ovat opiskelijoille elämyksiä, ja ne jäävät varmasti mieleen!”

 

”Reissusta oli paljon uutta opittavaa ja parasta antia oli meidän opiskelijoiden rentous ja kyky sopeutua uuteen ympäristöön niin nopeasti. Kaikki olivat valmiita menemään uudestaan Pietariin.”

 

Käytännön oppeja matkalle

  • Matka Pietariin taittuu helposti ja mukavasti Allegro-junalla Helsingistä. Junamatkalla täytetään tarvittavat lomakkeet ja hoidetaan rajamuodollisuudet. Junassa voi myös vaihtaa ruplia. Junamatkan voi käyttää hyödyksi ja opiskella vaikkapa sanontoja Venäjäksi!
  • Vapaa-ajalla voi käydä katsomassa nähtävyyksiä tai vaikkapa KHL-liigan pelissä.
  • Kannattaa lukaista jokin Pietarin matkaopas, niin matkasta saa enemmän irti.
  • Metrolla on Pietarissa vaivatonta liikkua, kun systeemin oppii. Metroasemien nimet on kirjoitettu myös meidän kirjaimin, mikä helpottaa suunnistamista. Metrossa käytetään poletteja, jotka ostetaan asemilta.
  • Hotelleissa maksetaan hotellivero ruplina, lisätietoa verosta hotellien sivuilla.

 

Jutun lähteinä on käytetty matkaraportteja, joista myös sitaatit:
Tommi Mäntylä / Tampereen seudun ammattiopisto Tredu
Aulis Vieno / Turun ammatti-insituutti
UA-46066552-1